Home

Warmtenetten creëren kansen op een klimaatneutrale toekomst

Speciale warmtenetten zorgen ervoor dat warmte op verschillende temperaturen getransporteerd wordt. Zo heeft de restwarmte van bijvoorbeeld een datacenter een lagere temperatuur dan de restwarmte uit een afvalverbrander. Om te kijken welke temperaturen nu de juiste zijn voor een aardgasvrije en hopelijk klimaatneutrale gebouwde omgeving, is er belangrijk onderzoek gedaan. En dit onderzoek biedt ons interessante inzichten in de toekomst!

Ice in zee

We hebben inmiddels meerdere malen gehoord dat het de bedoeling is om de gebouwde omgeving in 2050 klimaatneutraal te hebben. Zo zijn de gemeenten in samenwerking met de duurzame energieleverancier druk bezig met de transitie naar aardgas vrije energie- en warmtevoorziening. Voor steden met collectieve warmtenetten is de aansluiting op stadsverwarming natuurlijk een voor de hand liggende keuze. Een warmtenet biedt namelijk zowel bestaand als nieuw vastgoed een mogelijkheid om te verwarmen: zonder aardgas.

De temperaturen van waterbronnen

Op dit moment worden waterbronnen als geothermie en restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales gebruikt voor de Nederlandse warmtenetten. De temperatuur van de bronnen varieert; zo komt de warmte uit een afvalverbrander vrij op hoge temperaturen, en restwarmte uit bijvoorbeeld datacenters juist op lagere temperaturen. Om de juiste temperatuur aan een woning te leveren worden er verschillende opties overwogen. Zo kan de warmte voor een woning met een warmtepomp opgewarmd worden, of kan lage temperatuurs warmte centraal opgewerkt worden naar zo’n veertig graden celsius.

Flexibiliteit en duurzaamheid warmtenetten

De Nederlandse warmtenetten zijn zo flexibel dat zelfs de isolatie van de woningen omlaag kan worden gebracht, terwijl de woningen toch comfortabel warm blijven. Daarnaast zijn de CO2-emissies van een warmtevoorziening vanuit de retourleiding van een hoge temperatuur warmtenet lager dan die van een apart lage temperatuur warmtenet. Het voordeel van dit hoge temperatuur warmtenet is dat zowel de ruimteverwarming als het warme tapwater uit dezelfde afsluiting gehaald kan worden. Daarnaast is bij het gebruik van de lage temperatuur warmte bijna altijd elektriciteit nodig; en dit leidt weer tot CO2-emissies. Van Zanten geeft dan ook aan: "De meest duurzame warmte oplossing is het systeem waarvan de productie het snelst verduurzaamt. De verwachting is dat het Amsterdamse warmtenet door het op korte termijn inkoppelen van biomassacentrales sneller verduurzaamt dan de landelijke verduurzaming van de elektriciteitsproductie." Volgens een studie van het PBL (planbureau voor de leefomgeving) zouden in 2050, de warmtenetten minimaal een kwart tot een derde van het nationale energieverbruik in de gebouwde omgeving kunnen voorzien. Als deze warmte nu ook nog eens klimaatneutraal is, kunnen deze warmtenetten dus een ongelooflijke bijdrage leveren aan het milieu, de duurzame energievoorziening én een energieneutrale gebouwde omgeving. Neem contact op met je energieleverancier voor meer informatie.

Nu op Radio Eenhoorn

Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl
op deze website 
Uitvaartverzekeringvergelijken.com
Logo Okkinga

Pricewise/Energie vergelijken

songtekst vertalen

uitvaartverzekering nl logo

Frisia

https://www.AUTO-onderdelen24.NL
Hoyhoy energie

Inktpartner.nl

Nederlandreview

Op deze website
KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

Radioeenhoorn Vanmiddag om 13:00 kunt u weer luisteren naar Wykein Aktueel, onder anderen over de Academie van Franeker die wegen… https://t.co/ekkeZVu3RC
Radioeenhoorn Aanbieder van WMO-hulpmiddelen Hulpmiddelencentrum is vrijdag failliet verklaard. Ook Waadhoeke nam middelen af van… https://t.co/my5z1knB9V

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.