75 jier frij

Logo 75 jier frijOp 15 april 1945 reden de Canadese bevrijders het gebied binnen dat nu Waadhoeke is. Nog diezelfde dag werd Franeker bevrijd en in de dagen erna volgde ook noordelijk en westelijk Waadhoeke. Daarom maakt Radio Eenhoorn in 2020, 75 jaar na de bevrijding, een speciale uitzending over de bevrijding van onze gemeente. 


Luister op 5 mei om 19:00 naar '75 jier frij'

Op Bevrijdingsdag heeft Radio Eenhoorn '75 jier frij' uitgezonden, met verhalen over en uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Waadhoeke.

 

Dick Jansen, schrijver van het Iepenloftspul Dronryp, vertelde over de fusillade in het dorp. Ter voorbereiding op de bevrijding werd de trein tussen Franeker en Harlingen gesaboteerd, waar de Duitsers zelfs zo laat in de oorlog nog wraak voor wilden nemen.

Luister naar Dick Jansen: 

 

Ype Dijkstra maakte de oorlog heel bewust mee in Franeker. De laatste maanden van de oorlog zat hij ondergedoken, tot op 15 april de Canadezen de stad in reden. De dan 17-jarige Dijkstra treed in de maanden na de oorlog op als tolk. 

Luister naar Ype Dijkstra:

 

Jaap Boonstra groeide op op Het Bildt. Hij zag als jongetje de Duitsers Sint Anne binnenrijden, en vijf jaar later hoe zij er weer vandoor gingen. Hoe beleefde hij de bevrijding?

Luister naar Jaap Boonstra:

Op 15 april was het 75 jaar geleden dat Franeker werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het Historisch Centrum Franeker maakte daarover de volgende documentaire:

Op zondagmiddag 15 april 1945 rolden de tanks van het Canadese leger over de Saaksta’s brug Franeker binnen en daarmee was Franeker bevrijd.
Dat is 75 jaar geleden en daarom wil het Historisch Centrum Franeker daar graag op deze Bevrijdingsdag aandacht aan schenken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna heeft de Franeker fotograaf Rinse Elsinga tientallen foto’s en meerdere films van gebeurtenissen in Franeker gemaakt. De films zijn door zijn zoon Henk Elsinga aan het HCF geschonken en in grote dank aanvaard. Ook zijn er het afgelopen jaar drie films opgenomen, waarin de Leeuwarder Bernardus Postmus en de Franekers Henk Zondervan en Ype Dijkstra vertellen over hun belevenissen in de Tweede Wereldoorlog, waaronder die in Franeker.
Door Hylke Beerstra zijn deze films en foto’s gemonteerd tot een film met een lengte van iets meer dan een uur.
Hierin zien we een opname van Rinse Elsinga van de mobilisatie in Franeker, opgenomen op het voetbalterrein van het voormalige Freno; daarna diverse foto’s, die hij gemaakt heeft tijdens de oorlog met uitgebreide aandacht voor de leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en afsluitend een film over de bevrijding van Franeker met beelden, die nog niet in het openbaar vertoond zijn.

Op 25 april 2020 zond omroep Max het programma “In de Voetsporen van de Bevrijding” uit met daarin een fragment van een Canadese militair, die o.a. vertelde, dat hij op 15 april 1945 aan een 10 jarige jongen in Franeker chocolade had gegeven. Deze woonde in de buurt van Saakstra’s brug. Het zou fantastisch zijn, als deze nu 85 jarige persoon zou kunnen worden gevonden! Van producent Skyhightv in Hilversum hebben we toestemming gekregen om dit fragment in de film te monteren.

In deze film zijn de drie filmopnames te zien, waarin Bernardus, Henk en Ype over hun bijzondere belevenissen in de oorlog vertellen.

Het is in 2020 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter. Daarom maakt Radio Eenhoorn een speciale uitzending, compleet in het teken van de bevrijding van Waadhoeke: “75 jier frij”.

Daarom zoekt Radio Eenhoorn materiaal over de bevrijding. Het gaat dan om verhalen, historische documenten, audiofragmenten en ander materiaal. Ook zoeken we mensen die de bevrijding mee hebben gemaakt en bereid zijn daar wat over te vertellen. Informatie over de rest van de Tweede Wereldoorlog in Waadhoeke is ook welkom.

Bent of kent u iemand die materiaal heeft, of de bevrijding zelf mee heeft gemaakt? Laat het dan weten aan Radio Eenhoorn, via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel tijdens onze uitzenduren naar 0518-451502.

---

It is yn 2020 75 jier lyn dat Nederlân befrije waard fan de Dútske besetter. Dêrom makket Radio Eenhoorn in spesjale útstjoering, hielendal yn it teken fan de befrijing fan Waadhoeke: “75 jier frij”.

Foar dizze útstjoering siket Radio Eenhoorn nei materiaal. It giet dan om ferhalen, histoaryske dokuminten, lûdsfragminten en oar materiaal. Ek sykje wy minsken dy’t de befrijing meimakke ha en dêr wol wat oer fertelle wolle. Ynformaasje oer de rest fan de Twadde Wrâldoarloch yn Waadhoeke is ek wolkom.

Binne of kinne jo ien dy’t materiaal hat, of de befrijing fan Waadhoeke meimakke hat? Lit it dan witte oan Radio Eenhoorn fia emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of skilje ûnder ús útstjoerings nei 0518-4515012.

Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl
op deze website

Zorgverzekering vergelijken

Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Pricewise/Energie vergelijken

songtekst vertalen

uitvaartverzekering nl logo

Sim only vergelijken
https://www.AUTO-onderdelen24.NL

Inktpartner.nl

ongediertebestrijding

Nederlandreview

energie  vergelijken

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

RadioEenhoorn Vanavond om 19:00 kunt u luisteren naar de eerste aflevering van het Alzheimer Café. Centraal staat de vraag: Dia… https://t.co/EIfTBWKlcD
RadioEenhoorn Heeft u suggesties of heeft u nieuws, sein ons in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt zendtijd tussen 14.00-17.00 uur.

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.