Wykein Aktueel

Wykein Aktueel brengt een breed programma met actueel nieuws en informatie op maatschappelijk en cultureel gebied, sport en verenigingsnieuws, nieuws van scholen, kerken, organisaties en politiek. Daarnaast wordt er dieper ingaan op onderwerpen die voor de luisteraar interessant en nuttig kunnen zijn. Er komen gasten aan het woord die achtergrondinformatie geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. 

Een vast onderdeel is de uitgaansagenda. Hierin worden evenementen, uitvoeringen, optredens, bijeenkomsten enz. belicht; niet alleen van de theaters en musea, maar zeker ook wat er in de dorpen wordt georganiseerd.

Daarnaast houden wij u via deze pagina op de hoogte van wat er tussen de uitzendingen door speelt in de gemeente Waadhoeke.

Heeft u tips voor de redactie? Wij zijn te bereiken via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Zaterdag 13:00 - 14:00

Herhaling Maandag 19:00 - 20:00

Stimburo overlay

 

Waadhoekers hebben weinig voorkeursstemmen gegeven aan kandidaten uit de eigen gemeente, dat blijkt uit de uitslagen. Wel gingen er veel stemmen naar andere Friese kandidaten. 

Weinig stemmen voor Kamerleden

VVD’er Dennis Wiersma, die in Utrecht woont maar uit Franeker komt, kreeg slechts 34 stemmen, veel minder dan de 403 stemmen voor de in Leeuwarden wonende Aukje de Vries. Hun partij werd in Waadhoeke de grootste.

Wiersma zal de komende periode terugkeren in de Tweede Kamer. Hetzelfde geldt voor Sietse Fritsma, de nummer 11 bij PVV. De tevens in Franeker geboren Sietse Fritsma haalde echter slechts 9 voorkeursstemmen binnen in Waadhoeke.

Van Haga passeert Baudet, weinig stemmen voor Jousma

De wel in Waadhoeke wonende Erwin Jousma wist ook weinig stemmen binnen te halen. De Menamer, nummer 21 op de lijst bij FvD kreeg 62 stemmen. Nynke Koopmans uit Tytsjerk kreeg er 3 meer. Opvallend is verder dat Waadhoekers running mate’ Wybren van Haga meer stemmen gunnen dan partijleider Baudet: 956 tegen 934.

Voorkeur voor Friezen

Lijstduwer Robert van der Spek uit Berltsum haalde 37 voorkeursstemmen binnen voor zijn CDA. Bij die partij gaven veel mensen de voorkeur aan Leeuwarder Harry van der Molen, met 345 stemmen wordt hij na Hoekstra en Omtzigt derde in zijn partij, vlak daarna gevolgd door Douwe de Vries uit Noardeast met 324.

Bij D66 gaf verreweg het grootste deel van de Waadhoekers hun stem aan Sigrid Kaag, al haalden Fries Romke de Jong (73) en oud-burgemeester van Waadhoeke Hayo Apotheker (11) ook nog enkele voorkeursstemmen binnen.

De Hoop en Wiersma steken erbovenuit

Habtamu de Hoop kon op een flinke lading voorkeursstemmen rekenen in Waadhoeke: de PvdA’er pakte 814, bijna een derde van de stemmen voor zijn partij in de gemeente. Ook Christa Oosterbaan kreeg nog 150 stemmen.

Bij nieuwkomer JA21 haalden Maarten Goudzwaard (uit Leeuwarden) en boerenvoorman Jan Cees Vogelaar beide 67 voorkeursstemmen. Bij de BoerBurgerBeweging stemde het overgrote deel op Femke Wiersma uit Holwerd, ze haalde drie keer zoveel stemmen als lijsttrekker Caroline van der Plas.

De slechtste lijsten

De kleinste partijen in Waadhoeke werden NIDA en De Groenen met beide slechts 3 stemmen. Vrij en Sociaal Nederland haalde 5 stemmen en de Libertaire Partij en de Partij voor de Republiek kwamen beide niet verder dan 6. De volledige uitslag kunt u hier teruglezen. 

Bij de Lijst Henk Krol werden alle 17 stemmen aan naamgever en lijsttrekker Krol gegeven. Daarmee is het de enige partij in Waadhoeke waar geen enkele stem naar iemand anders dan de lijsttrekker ging.

Waadhoeke Stimt Stock 

 

De VVD is bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij geworden in Waadhoeke. CDA, dat in 2017 nog de grootste was, daalde met vier procent en komt op de tweede plek terecht.

De grootste stijger in Waadhoeke was Forum voor Democratie, dat er 5,7% bijkreeg. De partij haalde dit jaar 7,4% van de Waadhoekse stemmen en zal dat mede te danken hebben aan nummer 21 op de lijst Erwin Jousma (Menaam). D66 zag in Waadhoeke een kleine stijging van 1,65% en wordt de derde partij. Landelijk deed de partij het echter nog veel beter.

Nieuwkomers doen het goed

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging deed het goed en pakte 3% van de stemmen. Ook JA21 (1,8%) en VOLT (1,3%) haalden een aanzienlijk deel van de Waadhoekse stemmen binnen. BIJ1, dat voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer lijkt te halen, kreeg in Waadhoeke slechts 0,1% van de stemmen.

Fors verlies voor links

Grootste verliezer was GroenLinks, dat maar liefst 4,9% minder kreeg dan in 2017 en nog maar 3,2% overhoudt. Ook de SP zakte in, die partij haalde ditmaal 7,5% van de Waadhoekse stemmen, 3,6% minder dan in 2017.

Volledige uitslag:

VVD 17,7% -0,1
CDA 17,1% -4,0
D66 10,7% +1,6
PVV 9,9%  -0,7
SP 7,5% -3,6
FvD 7,4% +5,7
CU 4,2% +0,2
GL 3,2% -4,9
PvdD 3,1% +0,3
BBB 3,0%  
JA21 1,8%  
VOLT 1,3%  
50+ 0,8% -2,3
SGP 0,5% =0,0
Code Oranje 0,3%  
SPL 0,3%  
TROTS 0,2%  
Piratenpartij 0,2% -0,1
Jong 0,2%  
BIJ1 0,1%  
Denk 0,1% +0,1
Oprecht 0,1%  
Jezus Leeft 0,1% +0,1
NLBeter 0,1%  
LHK 0,1%  
LP 0,0%  
VSN 0,0%  
PvdR 0,0%  
NIDA 0,0%  
De Groenen 0,0%  

De volledige uitslag, inclusief stemmen per kandidaat, is op de website van gemeente Waadhoeke terug te lezen.

Stimburo overlay

 

Radio Eenhoorn besteedt woensdag extra aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Via dit liveblog en op sociale media houden we u de hele dag op de hoogte van Waadhoeks verkiezingsnieuws. 

 

21:44 'Negative ferrassing' voor CDA

"In negative ferrassing", zegt CDA fractievoorzitter in Waadhoeke Jochem Jan Zijlstra na de exitpolls. Zijn partij CDA lijkt op 14 zetels uit te komen. "Alle peilings lieten in lyts ferlies of in lytse winst sjen, dus wy binnen wol teloarsteld."

CDA was in 2017 de grootste in Waadhoeke, maar Zijlstra durft niet te voorspellen of dat opnieuw zal lukken. Hij heeft woensdag nog een lange avond voor de boeg, gezien hij stemmen telt in Dronryp. "We binne no manmachtich oan it sortearjen. Ik hie foar mysels hope dat ik in oer as ien thús bin, alles wat earder is is moai meinaam", lacht Zijlstra.

 

21:25 Erwin Jousma: "Geen teleurstelling, maar gehoopt op meer"

Menamer Erwin Jousma is gematigd blij met de stijging van vijf zetels van zijn partij Forum voor Democratie. "Het is nog even afwachten, maar zoals het nu lijkt een mooie stijging waar we heel blij mee zouden zijn."

Het Statenlid en nummer 21 op de lijst, zei eerder in het Waadhoeke Sjoernaal zes zetels een teleurstelling te vinden.  "Zeven geeft geen teleurgesteld gevoel, maar je hoopt echt iets te kunnen betekenen, als het straks om een nieuwe coalitie gaat."

"Dit is misschien even met beide benen op de grond, maar het is ook nog even afwachten", zegt Jousma. "Maar als dit het is, zijn we ook blij met de stijging."

 

21:05: Winst voor VVD, D66 verrast

VVD is volgens de exitpolls opnieuw de grootste geworden, met 35 zetels. D66 verraste door te stijgen naar 27 zetels en FvD ging van 2 naar 7 zetels.. Grootste tegenvallers waren er voor SP en GL, die beide van 14 naar 8 zetels lijken te gaan. Ook CDA zakt flink: van 19 naar 14 zetels.

Later vanavond volgen de eerste uitslagen, ook van Waadhoeke. Die kunt u op onze website volgen.

 

21:00 Opkomst

De opkomst van Waadhoeke lag om 19:00 op 69,57 procent. Later woensdagavond zal het definitieve percentage duidelijk worden. Landelijk bracht 81% een stem uit

 

U kunt het liveblog van vanmiddag hier teruglezen.

Waadhoeke Stimt Stock

 

Radio Eenhoorn besteedt woensdag extra aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Via dit liveblog en op sociale media houden we u de hele dag op de hoogte van Waadhoeks verkiezingsnieuws. 

18.30 Straks: Waadhoeke Sjoernaal en uitslagen

We sluiten dit liveblog voor nu. Straks om 19:00 kunt u luisteren naar een speciale uitzending van Waadhoeke Sjoernaal, volledig in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Te gast zijn vier prominente Waadhoekers: D66-Eerste Kamerlid Peter van der Voort, burgemeester Marga Waanders, fractievoorzitter van de FNP-Statenfractie Sijbe Knol en PvdD-commissielid Anita Dijkstra.

Na de uitzending gaan we online door in een nieuw liveblog, daarin kunt u de uitslagen van de verkiezingen volgen. Ook leest u reacties van Waadhoekse kandidaten en prominenten.

 

17:21 D66 of Volt?

Partijen D66 en Volt worden gezien als partijen die veel op elkaar lijken. Maar er zijn wel degelijk verschillen, zo laat Franeker Tweede Kamerlid Pia Dijkstra op Twitter weten.

 

17:13 The Waddencorner

Behalve in Nederland, heeft Waadhoeke ook in Amerika een vinger in de pap. Genealogisch, tenminste: Senator Kyrsten Sinema (D-AZ) heeft namelijk haar roots in Waadhoeke liggen. Haar over-overgrootvader Lieuwe Sinnema, geboren in Bitgum, vertrok aan het begin van de negentiende eeuw met vader Jacob (geboren in Boksum) naar Amerika.

Sinema

De familie migreerde door de eeuwen heen tussen verschillende staten en kwam uiteindelijk in Arizona uit. Onderweg verloor de familie wel een ‘n’ in de naam. Sinema werd in 2018 verkozen tot de Amerikaanse senaat en zat daarvoor zes jaar in het Huis van Afgevaardigden.

Foto: Flickr/Gage Skidmore

 

16:41 Jousma stemt op zichzelf

JousmaStimt

Ook Erwin Jousma bracht woensdagochtend al zijn stem uit. De Menamer zal met zijn 21e plaats op de lijst van FvD flink wat voorkeursstemmen binnen moeten halen om in de Tweede Kamer te komen. Eén daarvan heeft hij in ieder geval al binnen: Jousma stemde op zichzelf. "Een heel bijzonder moment", zo liet hij weten.

 

16:26 Dennis Wiersma stemt

WiersmaStimt

Tweede Kamerkandidaat Dennis Wiersma bracht woensdagmiddag ook zijn stem uit. De geboren Franeker woont nu in Utrecht en stemde ook in die stad.

 

16:15 Welke Waadhoekers kan ik kiezen?

Er staan dit jaar vier Waadhoekers op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op nummer negen van de lijst van VVD is Dennis Wiersma terug te vinden. Wiersma woont in Utrecht, maar werd geboren en getogen in Franeker. Nadat hij eerder al vicevoorzitter was bij de Landelijke Studentenvakbond en voorzitter van FNV Jong, ging hij in 2017 de Tweede Kamer in.

Wiersma stock

Bij de PVV staat op nummer elf Sietse Fritsma uit Den Haag. Hij werd geboren in Franeker en volgde daar ook de middelbare school. Al vanaf 2006 zit hij in de Tweede Kamer voor de PVV. In 2019 nam hij afscheid van de Kamer om andere dingen te doen, maar hij kwam in 2020 terug als vervanger en is nu dus opnieuw verkiesbaar.

Fritsma Stock

Ook Erwin Jousma uit Menaam is te kiezen voor de Tweede Kamer. Hij staat op nummer 21 op de lijst van Forum voor Democratie. Daarnaast is hij Statenlid voor de partij in Fryslân.

Jousma Stock

Bij het CDA vinden we op plek 61 Robert van der Spek terug. De Belrtsumer zal als lijstduwer proberen zijn partij te helpen.

VanderSpek Stock

Volgens de peilingen zullen Wiersma en Fritsma beide terugkeren in de Kamer. Voor Jousma ligt dat ingewikkelder: FvD staat op 4-6 zetels in de Peilingwijzer, maar de Menamer zou via voorkeursstemmen alsnog verkozen kunnen worden. Datzelfde geldt voor Van der Spek.

 

16:04 Opkomst Waadhoeke loopt nog altijd achter

De opkomst in gemeente Waadhoeke was om 15.00 uur 42,53%. 33,5% van de kiesgerechtigde Waadoekers kwam maandag, dinsdag en woensdag naar de stembureau's en 8,99% stemde tot dinsdag per brief.

Volgens onderzoeksbureau Ipsos had 49% van alle kiesgerechtigde Nederlanders om 15:30 gestemd. Waadhoeke loopt dus nog altijd achter op het landelijke aantal.

 

14:51 Erwin Jousma: SP goeie partner

De partijen staan ver uit elkaar op het politieke spectrum, maar volgens Statenlid en TK-kandidaat Erwin Jousma uit Menaam kunnen Forum voor Democratie en se Socialistische Partij op bepaalde punten goede partners zijn, zo schrijft hij op Twitter. "Als het gaat om soevereiniteit is SP een goede partner voor FVD." 

 

14:37 Lunchtijd

2021 lunch

De lunch voor de stembureauleden is goed voor elkaar, zo tweet Adrie Weiland. 

 

14:13 Waadhoeke stint nog

De opkomst in Waadhoeke is om 13.00 uur gestegen naar 33,92%. Tot woensdagmiddag kwam 24,93% naar de stembus, en dinsdag was al 8,99% aan briefstemmen binnengekomen bij de gemeente. 

Landelijk werd om 13:45 uur een opkomstpercentage van 42 procent geschat door onderzoeksbureau Ipsos. Daarmee loopt de gemeente dus achter op de landelijke cijfers, en lijken Waadhoekers nog te 'stinnen' over hun stem. 

 

U kunt het eerste deel van het liveblog hier teruglezen.

Maxaro Badkamer en Tegels
Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl
op deze website

Zorgverzekering vergelijken

Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Pricewise/Energie vergelijken

Luminablog.nl is het online platform
Ervaringensite.be

songtekst vertalen

uitvaartverzekering nl logo

Sim only vergelijken
AUTO-onderdelen24.nl

Inktpartner.nl

ongediertebestrijding

energie  vergelijken

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

RadioEenhoorn Morgen van 14.00 -17.00 uur weer erg leuke gasten in Matinee zoals Manon Scheepstra en Erwin Zijlstra , Frans Dij… https://t.co/262mpf6FM9
RadioEenhoorn RT @TheFriezinn: 👑KINGSNIGHT XXL @ SEA | Vanaf 20:00 live via @RadioEenhoorn en https://t.co/gbYnlWrfo9 Lokale DJ’s bezorgen jou een top…

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.