Wykein Aktueel

SytzeYpmaMartinitsjerke

“Het gaat vanmorgen over koorts, een bepaalde soort koorts waar heel veel Friezen aan leiden: schaatskoorts”, zo begon Sytze Ypma van de Martinikerk in Franeker zondag zijn verhaal aan de kinderen die thuis meekeken naar de kerkdienst. Terwijl buiten de sneeuw neer begon te dalen, vertelde de dominee de kinderen al klunend over schaatsen én het leven.

Klunen en geloven

“We ha altyd in bernemomint”, vertelt Ypma. “De bern gean moandei wer nei skoalle. Dan moatte se wer, dan falt de winter fol yn. Dat is wol wat in paradoks. Ik tocht, dêr sil ik it yn it bernemomint oer ha.”

Ypma wilde de kinderen ook wat meegeven. “Ik tocht, ik pak twa tiidwurden: klune en leauwe, en dat ha ik útbylden oan de hân fan it learen reedriden. Ien fan de kosters sei dat der noch wol in stoel by moast. At je it ûnder de knibbels ha dan kinne je los fan de stoel."

'Ek yn it libben moatte je klune'

De predikant trekt een verband tussen schaatsen en het leven. “At je ride, kinne je op in geven momint net fierder. Dat is yn it libben ek sa, dan moatte je klune.” Ook geloof kwam natuurlijk voorbij. "Je moatte leaue, oars doare je it net oan: dat is schaatsen", zo sprak de predikant tijdens de dienst.

Ypma - zelf ook fervent schaatser - had geen moeite om het vol te houden op schaatsen. “Ik ha wolris mindere ôfstannen klune moatten”, lacht de Franeker.

 

De dienst van zondagochtend is terug te kijken op het YouTube-kanaal van de Martinikerk (vanaf 17:55).

 

Foto: Martinikerk Franeker

Maxaro Badkamer en Tegels
Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl
Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Pricewise/Energie vergelijken

Luminablog.nl is het online platform
Ervaringensite.be

songtekst vertalen

ongediertebestrijding

AT2go.nl

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

RadioEenhoorn Meerdere horecazaken in Waadhoeke gaan zaterdagmiddag de deuren openen. In tegenstelling tot sommige andere gemeent… https://t.co/32sVi6ySHg
RadioEenhoorn RT @TheFriezinn: 📻 TERUGKIJKEN & LUISTEREN | De Ouwejaarssjoo van Even Bildts is terug te zien en te luisteren via Youtube. https://t.co/uT

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.