Wykein Aktueel

BrokWaanders overlay

 

Radio Eenhoorn besteedt woensdag extra aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Via dit liveblog en op sociale media houden we u de hele dag op de hoogte van Waadhoeks verkiezingsnieuws. 

 

13:00 Tweede blog

De rest van de middag is het Waadhoekse verkiezingsnieuws te volgen in het tweede deel van ons liveblog. Dat kunt u hier lezen.

 

12:59 Stemmentelling begonnen

Telling stimmen1

Gemeente Waadhoeke is woensdag overdag begonnen met het tellen van een deel van de stemmen. In een loods worden de stemmen die maandag en dinsdag bij de stembureau's werden uitgebracht en de eerder binnengekomen brieven geteld. De brieven die woensdag binnenkwamen worden na 21.00 uur geteld, dan volgen ook de resultaten.

Foto: Gemeente Waadhoeke

 

11:35 Opkomst Waadhoeke nog onder 25%

24,01% van de Waadhoekers bracht tot nu toe haar stem uit. Maandag, dinsdag en woensdag tot 11:00 uur kwam totaal 15,02% van de inwoners van de gemeente naar de stembus, en per brief werden al 3.244 stemmen uitgebracht (8,99%).

Daarmee doet Waadhoeke het minder dan landelijk. Volgens onderzoeksbureau Ipsos bracht tot nu toe 30% van de Nederlanders haar stem uit, in een stembureau of per brief.

 

11:15 Als het aan Waadhoeke lag

Als het aan inwoners van Waadhoeke ligt, was CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 de grootste geworden. Had Waadhoeke het voor het zeggen gehad, had die partij toen 33 zetels gehaald. Fors meer dan landelijk, de partij kwam uit op 19 zetels. 

Het CDA haalde toen 21,8% van alle stemmen in toenmalige gemeenten Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel. VVD werd in 2017 tweede en hadden wat Waadhoeke betreft 27 zetels moeten krijgen, maar kregen er 33.

Ook PVV is niet populair in Waadhoeke, landelijk kregen ze 20 zetels maar in Waadhoeke gunde men ze maar 15 en Littenseradiel zelfs maar 11 zetels. Hetzelfde geldt voor D66 (19 landelijk, 14 in Waadhoeke).

PvdA kreeg juist meer vertrouwen van Waadhoekse kiezers: 8,7% procent van de stemmen was goed geweest voor 13 zetels, maar de partij kreeg er maar 9. Ook SP deed het beter (14 tegen 16 zetels) en werd in Het Bildt met 13 procent van de stemmen zelfs de derde partij.

 

09:30 Vroege stemmers

Veertien procent van de kiesgerechtigde Waadhoekers heeft voor deze woensdag al gestemd. 1.857 mensen kwamen naar een stembureau dat vervroegd opende en nog eens 3.244 Waadhoekers stemden per brief.

Lees hier meer:
14% van de Waadhoekers bracht stem al uit

 

09:21 Brok en Waanders stemmen

BrokWaanders

Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke stemden woensdagochtend samen op het stembureau in Franeker.  

 

09:00 Waadhoeke StimtGoedemorgen en welkom bij dit liveblog over de Tweede Kamerverkiezingen in Waadhoeke. Hier houden we u de hele dag op de hoogte van verkiezingsnieuws uit onze gemeente. 

Vanavond om  19:00 tot 20:30 is er een speciale uitzending van Waadhoeke Sjoernaal volledig in het teken van de verkiezingen. Te gast zijn D66-Eerste Kamerlid Peter van der Voort, burgemeester van Waadhoeke Marga Waanders, FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol en PvdD-commissielid Anita Dijkstra.

Met deze Waadhoekers bespreken we de plannen van hun partijen en wat die voor gemeente Waadhoeke en omstreken kunnen betekenen. Daarnaast hebben we contact met Waadhoekse kandidaten om te horen wat zij in de Kamer willen doen.

Na de uitzending houden we u via onze website op de hoogte van de Waadhoekse uitslagen en reacties van kandidaten en lokale vertegenwoordigers.

Maxaro Badkamer en Tegels
Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl

Zorgverzekering vergelijken

Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Pricewise/Energie vergelijken

Luminablog.nl is het online platform
Ervaringensite.be

songtekst vertalen

Sim only vergelijken
ongediertebestrijding

energie  vergelijken

AT2go.nl

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

RadioEenhoorn RT @LEOMiddelse: Liwwadders, Franekers, Bildts; wat is het verschil tussen al die talen nou eigenlijk? Met het Liwwadder woordenboek als in…
RadioEenhoorn RT @Tresoar: ‘Skandebankjes’ is in samling ferhalen út de 18de iuw dy’t basearre binne op boarnen dy’t bewarre wurde by Tresoar. Dêrby giet…

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.