Wykein Aktueel

Waadhoeke Stimt Stock

 

Radio Eenhoorn besteedt woensdag extra aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Via dit liveblog en op sociale media houden we u de hele dag op de hoogte van Waadhoeks verkiezingsnieuws. 

18.30 Straks: Waadhoeke Sjoernaal en uitslagen

We sluiten dit liveblog voor nu. Straks om 19:00 kunt u luisteren naar een speciale uitzending van Waadhoeke Sjoernaal, volledig in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Te gast zijn vier prominente Waadhoekers: D66-Eerste Kamerlid Peter van der Voort, burgemeester Marga Waanders, fractievoorzitter van de FNP-Statenfractie Sijbe Knol en PvdD-commissielid Anita Dijkstra.

Na de uitzending gaan we online door in een nieuw liveblog, daarin kunt u de uitslagen van de verkiezingen volgen. Ook leest u reacties van Waadhoekse kandidaten en prominenten.

 

17:21 D66 of Volt?

Partijen D66 en Volt worden gezien als partijen die veel op elkaar lijken. Maar er zijn wel degelijk verschillen, zo laat Franeker Tweede Kamerlid Pia Dijkstra op Twitter weten.

 

17:13 The Waddencorner

Behalve in Nederland, heeft Waadhoeke ook in Amerika een vinger in de pap. Genealogisch, tenminste: Senator Kyrsten Sinema (D-AZ) heeft namelijk haar roots in Waadhoeke liggen. Haar over-overgrootvader Lieuwe Sinnema, geboren in Bitgum, vertrok aan het begin van de negentiende eeuw met vader Jacob (geboren in Boksum) naar Amerika.

Sinema

De familie migreerde door de eeuwen heen tussen verschillende staten en kwam uiteindelijk in Arizona uit. Onderweg verloor de familie wel een ‘n’ in de naam. Sinema werd in 2018 verkozen tot de Amerikaanse senaat en zat daarvoor zes jaar in het Huis van Afgevaardigden.

Foto: Flickr/Gage Skidmore

 

16:41 Jousma stemt op zichzelf

JousmaStimt

Ook Erwin Jousma bracht woensdagochtend al zijn stem uit. De Menamer zal met zijn 21e plaats op de lijst van FvD flink wat voorkeursstemmen binnen moeten halen om in de Tweede Kamer te komen. Eén daarvan heeft hij in ieder geval al binnen: Jousma stemde op zichzelf. "Een heel bijzonder moment", zo liet hij weten.

 

16:26 Dennis Wiersma stemt

WiersmaStimt

Tweede Kamerkandidaat Dennis Wiersma bracht woensdagmiddag ook zijn stem uit. De geboren Franeker woont nu in Utrecht en stemde ook in die stad.

 

16:15 Welke Waadhoekers kan ik kiezen?

Er staan dit jaar vier Waadhoekers op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op nummer negen van de lijst van VVD is Dennis Wiersma terug te vinden. Wiersma woont in Utrecht, maar werd geboren en getogen in Franeker. Nadat hij eerder al vicevoorzitter was bij de Landelijke Studentenvakbond en voorzitter van FNV Jong, ging hij in 2017 de Tweede Kamer in.

Wiersma stock

Bij de PVV staat op nummer elf Sietse Fritsma uit Den Haag. Hij werd geboren in Franeker en volgde daar ook de middelbare school. Al vanaf 2006 zit hij in de Tweede Kamer voor de PVV. In 2019 nam hij afscheid van de Kamer om andere dingen te doen, maar hij kwam in 2020 terug als vervanger en is nu dus opnieuw verkiesbaar.

Fritsma Stock

Ook Erwin Jousma uit Menaam is te kiezen voor de Tweede Kamer. Hij staat op nummer 21 op de lijst van Forum voor Democratie. Daarnaast is hij Statenlid voor de partij in Fryslân.

Jousma Stock

Bij het CDA vinden we op plek 61 Robert van der Spek terug. De Belrtsumer zal als lijstduwer proberen zijn partij te helpen.

VanderSpek Stock

Volgens de peilingen zullen Wiersma en Fritsma beide terugkeren in de Kamer. Voor Jousma ligt dat ingewikkelder: FvD staat op 4-6 zetels in de Peilingwijzer, maar de Menamer zou via voorkeursstemmen alsnog verkozen kunnen worden. Datzelfde geldt voor Van der Spek.

 

16:04 Opkomst Waadhoeke loopt nog altijd achter

De opkomst in gemeente Waadhoeke was om 15.00 uur 42,53%. 33,5% van de kiesgerechtigde Waadoekers kwam maandag, dinsdag en woensdag naar de stembureau's en 8,99% stemde tot dinsdag per brief.

Volgens onderzoeksbureau Ipsos had 49% van alle kiesgerechtigde Nederlanders om 15:30 gestemd. Waadhoeke loopt dus nog altijd achter op het landelijke aantal.

 

14:51 Erwin Jousma: SP goeie partner

De partijen staan ver uit elkaar op het politieke spectrum, maar volgens Statenlid en TK-kandidaat Erwin Jousma uit Menaam kunnen Forum voor Democratie en se Socialistische Partij op bepaalde punten goede partners zijn, zo schrijft hij op Twitter. "Als het gaat om soevereiniteit is SP een goede partner voor FVD." 

 

14:37 Lunchtijd

2021 lunch

De lunch voor de stembureauleden is goed voor elkaar, zo tweet Adrie Weiland. 

 

14:13 Waadhoeke stint nog

De opkomst in Waadhoeke is om 13.00 uur gestegen naar 33,92%. Tot woensdagmiddag kwam 24,93% naar de stembus, en dinsdag was al 8,99% aan briefstemmen binnengekomen bij de gemeente. 

Landelijk werd om 13:45 uur een opkomstpercentage van 42 procent geschat door onderzoeksbureau Ipsos. Daarmee loopt de gemeente dus achter op de landelijke cijfers, en lijken Waadhoekers nog te 'stinnen' over hun stem. 

 

U kunt het eerste deel van het liveblog hier teruglezen.

Maxaro Badkamer en Tegels
Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl

Logo Huurzone

Uitvaartverzekeringvergelijken.com
Luminablog.nl is het online platform
Ervaringensite.be

songtekst vertalen

ongediertebestrijding

AT2go.nl

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Twitter

RadioEenhoorn RT @OmroepZilt: Het eerste Groat Franeker Diktee liep donderdag uit op een feestje voor de taal. Maar het was ook een avond die de taal ver…
RadioEenhoorn RT @OmroepZilt: Je zag ze in Silence of the Lambs en Dracula, maar in Fryslân kom je ze weinig tegen: doodshoofdvlinders. Zaterdag werd de…

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.